16 kwietnia 2014

Leczo z makaronem ryżowym

Ostatnio w związku z "przedświątecznym szałem" wciąż narzekam na brak czasu a więc musiałam wymyślić coś czego przygotowanie będzie szybkie i bezproblemowe. W szafce miałam jeszcze opakowanie produktu, który przyrządza się chyba najszybciej na świecie tj. makaronu ryżowego. Jako uzupełnienie coś co można zrobić w jednym garnku co zaoszczędzi nam czasu na mycie po gotowaniu ;)



Leczo z makaronem ryżowym
Składniki :
(na 2 osoby)
  • 1 małe opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 6 dużych pieczarek
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • pieprz ziołowy
  • kurkuma
  • curry
  • sos sojowy
  • olej
Przygotowanie:

Makaron ryżowy przygotowujemy według zaleceń podanych na opakowaniu. (Zazwyczaj jest to zalanie wrzątkiem na parę sekund a następnie przepłukanie zimną wodą.)

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, paprykę kroimy w kostkę, a cebulę również obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku na dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebulę. Gdy ta się zeszkli dodajemy pieczarki, chwilę podduszamy, doprawiamy sosem sojowym, dokładamy cukinię, marchewkę i paprykę, dokładnie mieszamy, przyprawiamy pieprzem ziołowym i dusimy pod przykryciem na małym ogniu tak długo aż wszystkie składniki nie będą miękkie. Gdy ta chwila nastąpi lekko zwiększamy ogień, dorzucamy odcedzony makaron, mieszamy dokładnie całość, doprawiamy curry i kurkumą i po chwili (około minuty) ściągamy z ognia i podajemy.


A jeśli nie chcecie dodawać makaronu do garnka, albo macie nadmiar już przygotowanych warzyw od innej potrawy to możecie na patelni rozgrzać olej, podsmażyć makaron, przyprawić go curry i kurkumą, i chwilę podsmażać na małym ogniu, cały czas mieszając.

1 komentarz :

  1. Nigdy nie jadłam leczo z makaronem, a z ryżowym to już w ogóle. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń