Cześć !
Dzisiaj miałam bardzo mało czasu ale na szczęście w zamrażalniku poniewierało się opakowanie warzyw chińskich i postanowiłam zrobić z niego użytek.
Pomidorowa potrawka z warzywami chińskimi
Składniki:
(na 4 osoby)
- 2 woreczki brązowego ryżu
- 350 g mieszanki warzyw chińskich na patelnię
- 1 koncentrat pomidorowy (najlepiej przygotowany samodzielnie ;))
- szczypta suszonego chilli
- pieprz ziołowy
- mielona słodka papryka
- curry
- kurkuma
- 3 łyżki wegańskiego majonezu
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki sosu meksykańskiego
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według zaleceń podanych na opakowaniu.
Do garnka wrzucamy zamrożone warzywa i ustawiamy go na nie za dużym ogniu pod przykryciem żeby się rozmroziły (co jakiś czas mieszamy). Gdy warzywa już się rozmrożą dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy także przyprawy w odpowiadających nam ilościach i mieszamy. Na koniec dodajemy majonez, wiórki kokosowe oraz sos meksykański. Dosypujtemy także ugotowany wcześniej ryż mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Danie przygotować jest bardzo prosto i nie wymaga to ani dużo czasu ani specjalnego sprzętu, więc w razie pośpiechu mogę szczerze je polecić ;)
Powodzenia i smacznego ;) !
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz