16 sierpnia 2014

Tofucznica - wegańska jajecznica

Nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie pojawił się tutaj ani razu przepis na wielu już dobrze znaną tofucznicę. Jest to jedno z najprostszych, a zarazem bardzo pysznych dań, które można łatwo i szybko przygotować. A do tego możecie jej nadać taki smak jaki lubicie.




Tofucznica - wegańska jajecznica
Składniki:
(2 porcje)
  • 100 g tofu naturalnego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz i czarna sól - do smaku
  • 2-3 źdźbła szczypiorku
  • olej
Przygotowanie:

Tofu rozduszamy widelcem w miseczce, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Paprykę myjemy i kroimy na odpowiadające nam kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórko lub kostkę (zależy jak lubicie). 

Czosnek obieramy, rozdrabniamy i łączymy z cebulą.

Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy tofu i paprykę, podsmażamy mieszając co jakiś czas przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy szczypiorek.


 (Ja jako, że nigdy nie lubiłam jajek i ich smaku, to nie narzekam i nie tęsknię do niego, ale jeśli  lubicie jajeczny smak dodajcie czarnej soli, podobno pomaga ;) )

3 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować ;)
      łatwo i szybko się robi więc idealna gdy nie mamy za dużo czasu ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam! Tofucznica to moja ulubiona tofu-potrwa.
    Polecam wersję w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
    Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń