Nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie pojawił się tutaj ani razu przepis na wielu już dobrze znaną tofucznicę. Jest to jedno z najprostszych, a zarazem bardzo pysznych dań, które można łatwo i szybko przygotować. A do tego możecie jej nadać taki smak jaki lubicie.
Tofucznica - wegańska jajecznica
Składniki:(2 porcje)
- 100 g tofu naturalnego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz i czarna sól - do smaku
- 2-3 źdźbła szczypiorku
- olej
Przygotowanie:
Tofu rozduszamy widelcem w miseczce, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Paprykę myjemy i kroimy na odpowiadające nam kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórko lub kostkę (zależy jak lubicie).
Czosnek obieramy, rozdrabniamy i łączymy z cebulą.
Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy tofu i paprykę, podsmażamy mieszając co jakiś czas przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy szczypiorek.
(Ja jako, że nigdy nie lubiłam jajek i ich smaku, to nie narzekam i nie tęsknię do niego, ale jeśli lubicie jajeczny smak dodajcie czarnej soli, podobno pomaga ;) )
Jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować ;)
Usuńłatwo i szybko się robi więc idealna gdy nie mamy za dużo czasu ;)
Uwielbiam! Tofucznica to moja ulubiona tofu-potrwa.
OdpowiedzUsuńPolecam wersję w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/