27 września 2014

Orzechowo-kokosowe trufle jaglane

Dzisiaj na sobotę przygotowałam dla was przepyszne i zdrowe trufle. Są rozkosznie słodkie i pełne smaków a do tego ich wielkość jest idealna na małą przekąskę, którą można zjeść bez wyrzutów sumienia, a nietuczące i zdrowe słodycze to przecież chyba kwintesencja szczęścia ;)




Orzechowo-kokosowe trufle jaglane
Składniki:
(25 trufli)
  • 30 g kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej orzechowe lub owsiane)
  • 2 łyżeczki masła z nerkowców
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (lub inny słód)
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowe)
  • amarantus ekspandowany (lub mielone orzechy)
Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy w garnku gdy zacznie wrzeć wrzucamy kaszę i mieszając gotujemy aż wchłonie cały płyn (przez ok. 20 minut). Po ugotowaniu odstawiamy ją do wystygnięcia. Dodajemy masło z nerkowców, wiórki kokosowe, syrop z agawy i widelcem dokładnie mieszamy. Z tak powstałej masy w rękach formujemy małe kuleczki i natykamy je na drewniane wykałaczki. 

Kuleczki obtaczamy w amarantusie (lub orzeszkach zależy co wybraliście ;)).

W małym garnuszku w 1/4 szklanki mleka sojowego rozpuszczamy czekoladę.

Kuleczki delikatnie zanurzamy w czekoladzie tak żeby całe pokryły się czekoladą a następnie odstawiamy do kubka tak żeby się nie stykały i wkładamy je do lodówki na ok. dwie godziny  (najlepiej na całą noc) żeby czekolada dobrze zastygła.


Tak stworzone kuleczki są świetne! Mięciutkie o idealnym smaku, nerkowiec świetnie pasuje do kokosa, a oblanie tego czekoladą tylko dopełnia dzieła. 


Dzięki zastosowaniu drewnianych patyczków do szaszłyków łatwo równomiernie pokryć trufle amarantusem i oblać czekoladą, nie brudząc przy tym nadmiernie ani siebie ani sprzętów kuchennych ;)


Do walorów smakowych dochodzą także niewątpliwe zalety zdrowotne. Kasza jaglana, orzechy nerkowca, amarantus? Prawdziwe "superfood" ;) ! Moja rodzina była bardzo pozytywnie zaskoczona gdy dowiedzieli się z czego te trufelki są zrobione, bo co jak co ale takie połączenia się nie spodziewali.

9 komentarzy :

  1. takie trufelki to zdecydowanie mnóstwooo szczęścia! już na sam widok się uśmiecham :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodko wyglądaja. Smakują na pewno bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby zrobić trufle z kaszy jaglanej - nigdy sama bym na to nie wpadła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam rewelacyjne trufelki, takie w sam raz na jeden kęs.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, muszę wypróbować! Czy mogę mleko roślinne zastąpić zwykłym mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że technicznie tak, jednak nie wiem bo nie używam krowiego mleka.

      Usuń