W trakcie roku akademickiego w weekend zawsze przygotowuję dużą porcję batoników lub ciasteczek ze zbóż, nasion i orzechów. To idealna propozycja na drugie śniadanie, które jest proste w przygotowaniu, daje energię na cały dzień, zawiera mnóstwo ważnych i potrzebnych składników odżywczych a do tego jest o wiele zdrowsze niż większość z ich kupnych alternatyw.
Amarantusowe batony pełne nasion
Składniki:(8 batonów)
- 30 g ekspandowanego amarantusa
- 60 g płatków owsianych
- 40 g nasion słonecznika
- 10 g jasnego sezamu
- 10 (ok. 40 g) suszonych daktyli
- 40 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka (ok. 15 g) oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy (lub innego słodu)
- 2 łyżeczki musu jabłkowego
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki oraz posiekane suszone owoce.
W małym garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy mieszamy go dokładnie z syropem z agawy oraz musem jabłkowym. Odstawiamy żeby odrobinę wystygł.
Do mieszanki dodajemy przestudzony "lepik" i wszystko dokładnie mieszamy, tak żeby pokrył wszystkie części.
Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę i mokrą łyżką lub rękoma mocno ją ugniatamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 15 minut - aż się zrumieni. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę, po tym czasie wyciągamy i kroimy na batony.
Wielką zaletą tych batonów jest fakt, że możemy w dowolny sposób modyfikować ich skład. Każdy z was może dodać do nich te bakalie i orzechy, które lubi.
To świetne drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię. Jeśli natomiast jesteście matkami, które zastanawiają się jakie słodycze dawać swoim dzieciom do szkoły to to jest idealna propozycja ;) !
przepyszne te batoniki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie i też czasem robię- zdecydowanie za rzadko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie batoniki.
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe batoniki! najlepsze i zawsze pełne zdrowia :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńdomowe batoniki to rzeczywiście świetna alternatywa dla kupnych. niedawno piekłam owsiane ciasteczka i tym razem chętnie spróbuję czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuńSama robię podobne i je uwielbiam! Jest tylko jeden problem, strasznie szybko znikają. (;
OdpowiedzUsuńaktualnie nie mam musu jabłkowego w domu, czym mogę go zastąpić? mam własnoręcznie zrobioną konfiturę gruszkowo- imbirową, ale w niej są dość duże kawałki :) mogę ja rozdrobnić i jej użyć?
OdpowiedzUsuńps. świetny blog, piękne zdjęcia i fajne przepisy! od jakiegoś czasu zaglądam tu regularnie :)
Ja spróbowałabym jeszcze prostszej metody - jabłko zetrzeć na tarce na drobnych oczkach a następnie lekko je poddusić na małym ogniu :) (a jeśli w trakcie podduszania dodasz cynamonu to uzyskasz prawdziwie jesienny smak ;))
UsuńDziękuję bardzo :D ! Cieszę się, że się podoba :)
dzięki za odpowiedź :)
UsuńCzesć!
OdpowiedzUsuńCzy syrop z agawu można zastąpić miodem? A jeśli nie - to czym dokładnie? :)
Cześć!
UsuńMożesz zastąpić miodem, albo syropem klonowym. Chodzi tylko o to, żeby był to płynny słód :)
Zrobilam te batony i w smaku sa przepyszne ! Niestety okropnie sie rozpadały i w sumie bardziej z tego musli wyszło niż batony... :( wszystkiego dodałam dokładnie jak w przepisie ... Macie pomysł co moge zmienic ??:)
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńMożliwe, że za słabo je ugniotłaś. Następnym razem spróbuj dodać więcej oleju kokosowego i syropu z agawy (lub musu jabłkowego) ;)