23 października 2014

Sojowa pasta kanapkowa z pietruszką i selerem

Bardzo lubię pasty kanapkowe domowej roboty, pozwalają na zupełną dowolność składników, wybieramy tylko swoje ulubione, a przy okazji możemy pozbyć się tego co zalega u nas w lodówce ;) Ponadto teraz gdy zaczął się rok akademicki nie mam tyle czasu na częste gotowanie, więc łatwo mi zrobić większą porcję pasty i zaoszczędzić czasu.



Sojowa pasta kanapkowa z pietruszką i selerem
Składniki:
  • 200 g soi
  • 1/2 selera
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki pepperoni
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta soli morskiej
  • opcjonalnie odrobina oliwy
Przygotowanie:

Soję namaczamy na całą noc. Następnego dnia przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości (ok. 3 godzin). Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Seler i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Papryczkę myjemy, usuwamy z niej nasiona i bardzo drobno siekamy.

Soję blendujemy na jednolitą masę z pietruszką i selerem/ Do masy przeduszamy przez praskę ząbki czosnku, dodajemy przyprawy, posiekaną papryczkę i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby (jeśli konsystencja nam nie odpowiada) możemy dodać łyżkę lub dwie oleju.

5 komentarzy :

  1. czuję, że czas przyrządzić jakąś pastę! ta zdecydowanie mnie do tego podkusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna pasta! wyjadłabym ją nawet samą bez chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis - lata całe nie jadłam soi w postaci pasty
    moja kulinarna wyobraźnia została niepokojąco pobudzona...

    OdpowiedzUsuń
  4. "200g soi" - mogą być z tych ugotowanych a'la kotletów sojowych? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło mi o zwykłe ziarna, bo te w kotletach mają zupełnie inną konsystencję i smak ;)

      Usuń