Marchewka na gęsto jest nieodłączną częścią wielu obiadów od kiedy tylko pamiętam. Nie musi być to jednak zwykła nudna marchewka, bardzo łatwo możemy dodać jej więcej smaku i zaskoczyć tych, których będziemy karmili.
Paprykowa marchewka na gęsto
Składniki:(4 porcje)
- 6 marchewek (ok. 700g)
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- woda
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy a następnie podgotowujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy na drobną kostkę.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby dno było dobrze przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i dalej dusimy. Cały czas mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej wody. Gotujemy tak długo aż marchewki nie będą bardzo miękkie i lekko "klejące" się.
Ciekawa propozycja :) uwielbiam marchewkę :)
OdpowiedzUsuńnie wiem jak to robisz, ale zawsze trafiasz w moje smaki - uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńniby proste, a jak świetnie można wydobyć smak marchewki i go wzmocnić!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię marchewkę na gęsto, czasami jem ją jeszcze w wersji z groszkiem - też dobra :)
OdpowiedzUsuń