13 stycznia 2015

Zielona pasta kanapkowa z groszku i awokado

To chyba najszybsza i najprostsza pasta do kanapek jaką ostatnio zrobiłam. Wystarczą tylko 3 składniki, kilka przypraw i po paru minutach będziecie mogli zajadać super zdrową, świeżutką i pozytywnie kolorową pastę kanapkową!




Zielona pasta kanapkowa z groszku i awokado
Składniki:
  • 1 awokado (ok. 130 g po obraniu i bez pestki)
  • 1 puszka zielonego groszku (250 g po odcedzeniu)
  • pieprz ziołowy
  • sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)
Przygotowanie:

Awokado obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do pojemnika w którym będziemy mogli blendować. Dodajemy groszek i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym.


Kremowa konsystencja awokado połączona ze smakiem groszku to ideał do kanapek.

11 komentarzy :

  1. w tym momencie cieszę się, że mam wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, od siebie dodałam tylko sok z cytryny. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, od siebie dodałam tylko sok z cytryny. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. a takie ściemniałe awokado też można jeść? zawsze się bałem, że jest jakieś nieświeże na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado ma to do siebie że ciemnieje pod wpływem powietrza jednak jeśli dodasz odrobinę soku z cytryny to tak się nie stanie ;)

      Usuń
    2. wczoraj zrobiłam tę pastę i jest przepyszna <3 dodałam kilka kropel cytryny, a po zrobieniu przełożyłam do słoiczka. dziś nawet nie zauważyłam ściemnienia, więc fajnie :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię awokado, niby takie trochę bez smaku ale jako dodatek do , np. sałatek..super. Ja robię sałatkę z awokado, ogórka świeżego i cebulki. Do tego oliwa, sól i pieprz :)
    Pasty z niego nie robiłam jeszcze ale ten pomysł mi się podoba :)
    Anonimowy Bo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię coś podobnego, ale jestem leniwa i gniotę wszystko widelcem :D

    OdpowiedzUsuń