W Polskiej kuchni cebule pomimo tego, że pojawiają się często są jednak bardzo niedoceniane. Zazwyczaj występują tylko jako dodatek do innych dań. Nie zapominajmy, że można wyczarować z nich także coś o wiele bardziej pomysłowego ;)
Faszerowane cebule zapiekane w sosie warzywnym
Składniki:(3 porcje)
- Cebule:
- 3 duże czerwone cebule
- 500 g pieczarek
- 60 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka mielona
- Sos warzywny
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 selera
- 200 g przecieru pomidorowego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Przygotowanie:
Cebule:
Cebule jeśli jest taka potrzeba obieramy z zewnętrznej łuski, odcinamy trochę z góry (tę część z której wyrasta szczypiorek ;)). Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Po ugotowaniu przekrawamy na pół, i wycinamy łuski zostawiając tylko 2-3 warstwy zewnętrznych (razem z miejscem, z którego wyrastają bo dzięki niemu nie rozpadną się).
Wycięte z wnętrza łuski bardzo drobno kroimy.
Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu. Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę dosypujemy soczewicę, dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy na małym ogniu aż soczewica będzie miękka i wchłonie nadmiar płynu. Doprawiamy do smaku. Zestawiamy z ognia, dodajemy płatki drożdżowe i dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz nakładamy do wydrążonych cebul.
Sos:
Marchew obieramy i kroimy w plasterki.
Seler naciowy również kroimy w plasterki.
Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kostkę.
W dość dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę z zielem angielskim i pieprzem. Gdy będzie gotowa dodajemy pokrojone warzywa, posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając - tak długo aż ich skórka będzie się brązowiła i przypiekała. Następnie dodajemy przecier, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut. W 1/4 szklanki bulionu rozrabiamy mąkę kukurydzianą. a pozostałą część bulionu dolewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Następnie cały czas mieszając dolewamy część bulionu z mąką i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Do naczynia żaroodpornego nakładamy część sosu z warzywami. Układamy na nim nafaszerowane cebule i oblewamy je pozostałym sosem.
Koniecznie muszę takie udusić, zapisane :-)
OdpowiedzUsuńja zawsze staram doceniać się jej potencjał - używam bardzo często i sporo :) ale nadziewanej jeszcze nie jadłam, zaciekawiłaś mnie tym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńWow, nigdy nie zapiekałam cebuli, ale to danie wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Bardzo ciekawy pomysł na cebulę super :):)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Danie czasochłonne. Farsz doskonały, jedynie cebule za twarde, ja bym nawet je obgotowywała z 8 minut w osolonej wodzie. Dzięki!:)
OdpowiedzUsuń