Curry to chyba jedna z moich ulubionych potraw. Możliwości jego modyfikacji są chyba nieskończone, a co najważniejsze zawsze znajdzie się w nim miejsce dla sezonowych warzyw. Będąc ostatnio na rynku udało kupić mi się tak przepyszne malutkie młode ziemniaczki, że postanowiłam nadać tej indyjskiej potrawie wielkopolskiego smaku ;)
Curry z młodymi ziemniaczkami
Składniki:
(3 porcje)- 800 g brukselki
- 600 g malutkich ziemniaczków
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka szpiczasta
- 1 szklanka wody
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - twarda część
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli
- 6-8 źdźbeł szczypiorku
Przygotowanie:
Brukselkę i ziemniaki obieramy. Jeśli są one duże możecie przekroić je na połówki.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy je w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, następnie wrzucamy ziemniaczki, brukselkę i paprykę i podsmażamy je przez ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy wodę, mleko kokosowe i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ognie co jakiś czas mieszając przez ok. 25-30 minut - aż ziemniaczki i brukselka będę miękkie.
Podajemy i na talerzu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Curry przygotowane w ten sposób ma na prawdę świetny smak. Gęste, aromatyczne ale równocześnie nie za ciężkie. A świeży szczypiorek i młode ziemniaczki to połączenie ponadczasowe, które jak się okazuje sprawdza się także w kuchni indyjskiej.
piona! też uwielbiam curry i z młodymi ziemniaczkami niedługo pojawi się u mnie na obiad, nie mogę nie spróbować! :)
OdpowiedzUsuńAleż to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńa czym zastapic brukselki?
OdpowiedzUsuńZamiast brukselki można dać np. więcej ziemniaczków, trochę pokrojonej marchewki, z szklankę ugotowanej cieciorki (lub innej fasolki). Proponuję eksperymentować z ulubionymi warzywami ;)
UsuńSądzisz, że wyjdzie smaczne, jeżeli użyję zielonej pasty curry?
OdpowiedzUsuńZielonej nigdy nie używałam, ale jeśli lubisz jej smak to powinno być dobre ;)
Usuń