26 lipca 2015

Młode ziemniaczki curry z groszkiem

Co roku gdy na rynkach pojawiają się młode ziemniaczki staram się wykorzystywać je jak najczęściej.  Nie tylko w daniach typowo polskich ale lubię też nadawać im bardziej orientalny posmak. Jako, że lato ostatnio płata nam figle to rozgrzewające curry będzie idealną propozycją obiadową na te chłodniejsze dni.



Młode ziemniaczki curry z groszkiem
Składniki:
(2-3 porcje)
  • ok. 1 kg młodych ziemniaków
  • 250 g zielonego groszku (może być świeży, mrożony lub z puszki)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 1-2 łyżeczki mieszanki przypraw indyjskich (curry, kurkuma)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ziemniaczki dokładnie szorujemy a następnie kroimy na ćwiartki.
Zielony groszek płuczemy.

Do garnka przelewamy wodę, mleko kokosowe, wsypujemy jedną łyżeczkę przypraw indyjskich, wrzucamy ziemniaki i groszek (jeśli używamy świeżego) dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając - aż ziemniaki zmiękną, ok. 35 minut. 

Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy, do smaku można dodać również jeszcze trochę mieszanki indyjskiej.

1 komentarz :

  1. wiesz jak trafić w moje smaki, zresztą chyba już to pisałam :D z przyjemnością przygotuję takie curry, a najlepiej, gdy przyjdą chłodniejsze dni :)

    OdpowiedzUsuń