27 września 2015

Fistaszkowe curry dyniowe z soją

Długie jesienne wieczory zachęcają do robienia rozgrzewających, aromatycznych posiłków. Gdy mam ochotę na takie potrawy, najczęściej robię curry. Poza tym, że spełnia ono wszystkie warunki idealnego dania na jesień do do tego przyprawy indyjskie jak wiadomo wzmacniają naszą odporność więc w zimniejsze pory roku zdecydowanie warto sięgać po te orientalne smaki.


Curry dyniowe z soją
Składniki:
(2-3 porcje)
  • 1/2 dyni (ok. 1,5 kg)
  • 3-4 ziemniaki (ok. 0,5 kg)
  • 400 g ugotowanej soi (200 g suchej)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (ok. 80-100 g)
  • 3 szklanki wody
  • do smaku: curry, pieprz, suszona natka pietruszki, czarnuszka
Przygotowanie:

Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę.

Masło orzechowe blendujemy z 1 szklanką wody - uzyskujemy mleko orzechowe.

Do garnka wrzucamy dynię oraz ziemniaki, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu tak długo aż dynia będzie mięknąć a ziemniaki zaczną się rozpadać (ok. 30 minut). Wtedy dodajemy paprykę, wcześniej przygotowane mleko orzechowe, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 10-15 minut. Doprawiamy do smaku. Gdy papryka będzie już miękka a dynia i ziemniaki będą się rozpadały dodajemy ugotowaną soję, gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Podajemy z ryżem lub kaszą - jak kto lubi.

6 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. A ja się pod tym podpiszę, bo to samo określenie cisnęło mi się w klawiaturę! :)

      Usuń
  2. curry, dynia i fistaszki - te trzy słowa wystarczą bym pokochała to danie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ty curry robisz, a ja garam masale! a to dlatego aby się rozgrzać przy pysznym daniu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam, że zaśmiecam...:) Myślisz, że ciecierzyca się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :)
      Pewnie, że się nada! Każdy strączek będzie dobry więc możesz wybrać swój ulubiony ;)

      Usuń