12 września 2015

Mleko migdałowe

Jeśli myślicie, że weganie piją tylko mleko sojowe to jesteście w wielkim błędzie! Wybór mlek roślinnych jest przeogromny, można je robić z orzechów, zbóż, możliwości jest wiele. Do tego ich przygotowanie w domu jest banalnie proste i o wiele tańsze niż kupno gotowych w sklepie.
Może i Wy przekonacie się do domowego mleka roślinnego jako bardziej etycznego i o wiele zdrowszego zamiennika mleka krowiego ;) !


Mleko migdałowe

Składniki:

  • 150 g (1 czubata szklanka) migdałów
  • 4 szklanki wody
  • opcjonalnie sól, dowolny słód, aromat waniliowy
Przygotowanie:

Migdały można obrać jednak nie trzeba tego robić i oszczędzi nam to dużo czasu.

Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.

Następnego dnia migdały odcedzamy, przekładamy do blendera, zalewamy wodą i dokładnie blendujemy przez kilka minut,

Gotowy płyn dokładnie odcedzamy najlepiej przy użyciu gazy lub ściereczki. Papkę, która zbierze nam się na gazie dokładnie odciskamy i odkładamy do lodówki bo używając jej możemy zrobić pyszne ciasteczka, farsz do naleśników i wiele innych rzeczy.

Do mleka można dodać szczyptę soli, trochę syropu z agawy lub aromatu waniliowego - w zależności od waszych upodobań.

7 komentarzy :

  1. Hej!

    Chciałabym Cię zapytać o jeździectwo naturalne. Czy można w ten sposób zacząć, bez wcześniejszych "tradycyjnych" treningów? Jak to wyglądało u Ciebie?

    I jeszcze jedno, z jakiego województwa jesteś? :)

    Pozdrawiam,
    V.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :)
      Ja jeżdżę konno już od ok. 18 lat. Zaczynałam tradycyjnie i jeździectwem naturalnym zainteresowałam się dopiero gdy już miałam własnego konia więc było to dla mnie o wiele łatwiejsze.
      Jednak jeśli dopiero chcesz zacząć to są trenerzy jeździectwa naturalnego i stajnie, które się tym zajmują więc przy odrobinie wysiłku włożonego w ich wyszukanie nie powinnaś mieć problemów żeby zacząć od razu w ten sposób :)

      Jestem z Wielkopolski ;)

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję, już nieco się rozejrzałam, ale wciąż zdaje się to być niszowe. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  2. Muszę koniecznie je w końcu sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałam zapytać o dodatek wody. Jaką ilością wody zalewam migdały a ile wody dodaje następnego dnia ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewamy dowolną ilością wody. A potem do blendowania dodajemy te 4 - najlepiej zacząć od jednej i dodawać aż do uzyskania preferowanej konsystencji.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń