Jeśli myślicie, że weganie piją tylko mleko sojowe to jesteście w wielkim błędzie! Wybór mlek roślinnych jest przeogromny, można je robić z orzechów, zbóż, możliwości jest wiele. Do tego ich przygotowanie w domu jest banalnie proste i o wiele tańsze niż kupno gotowych w sklepie.
Może i Wy przekonacie się do domowego mleka roślinnego jako bardziej etycznego i o wiele zdrowszego zamiennika mleka krowiego ;) !
Mleko migdałowe
Składniki:
- 150 g (1 czubata szklanka) migdałów
- 4 szklanki wody
- opcjonalnie sól, dowolny słód, aromat waniliowy
Przygotowanie:
Migdały można obrać jednak nie trzeba tego robić i oszczędzi nam to dużo czasu.
Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia migdały odcedzamy, przekładamy do blendera, zalewamy wodą i dokładnie blendujemy przez kilka minut,
Gotowy płyn dokładnie odcedzamy najlepiej przy użyciu gazy lub ściereczki. Papkę, która zbierze nam się na gazie dokładnie odciskamy i odkładamy do lodówki bo używając jej możemy zrobić pyszne ciasteczka, farsz do naleśników i wiele innych rzeczy.
Do mleka można dodać szczyptę soli, trochę syropu z agawy lub aromatu waniliowego - w zależności od waszych upodobań.
Hej!
OdpowiedzUsuńChciałabym Cię zapytać o jeździectwo naturalne. Czy można w ten sposób zacząć, bez wcześniejszych "tradycyjnych" treningów? Jak to wyglądało u Ciebie?
I jeszcze jedno, z jakiego województwa jesteś? :)
Pozdrawiam,
V.
Hej :)
UsuńJa jeżdżę konno już od ok. 18 lat. Zaczynałam tradycyjnie i jeździectwem naturalnym zainteresowałam się dopiero gdy już miałam własnego konia więc było to dla mnie o wiele łatwiejsze.
Jednak jeśli dopiero chcesz zacząć to są trenerzy jeździectwa naturalnego i stajnie, które się tym zajmują więc przy odrobinie wysiłku włożonego w ich wyszukanie nie powinnaś mieć problemów żeby zacząć od razu w ten sposób :)
Jestem z Wielkopolski ;)
Pozdrawiam
Dziękuję, już nieco się rozejrzałam, ale wciąż zdaje się to być niszowe. Dziękuję za odpowiedź :)
UsuńMuszę koniecznie je w końcu sama zrobić :)
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać o dodatek wody. Jaką ilością wody zalewam migdały a ile wody dodaje następnego dnia ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZalewamy dowolną ilością wody. A potem do blendowania dodajemy te 4 - najlepiej zacząć od jednej i dodawać aż do uzyskania preferowanej konsystencji.
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
Usuń