Wielu ludziom cały czas wydaje się, że zdrowe odżywianie jest czymś super drogim, pracochłonnym i wymaga ciągłego siedzenia w kuchni lub analizowania wszystkiego co się wkłada do ust. Według mnie nie ma nic prostszego niż po prostu jeść zdrowo, wystarczy tylko chcieć! Doktor Joel Fuhrman w swoich książkach przybliża nam wszystkim ideę nutritarianizmu. Zastanawia Was co kryje się pod tą skomplikowanie brzmiącą nazwą? Jest to chyba jeden z najprostszych i najlogiczniejszych sposobów odżywiania na jaki tylko można było wpaść. Dieta nutritariańska polega na spożywaniu przede wszystkim produktów o dużej gęstości odżywczej, ale spokojnie, nie musicie znać tej gęstości bo w książce znajduje się tabela 'ANDI' w której produkty zostały uporządkowane pod względem właśnie tego indeksu opracowanego przez samego doktora Joela.
Książka "Jedz aby żyć zdrowo. Przepisy" zawiera nie tylko same przepisy ale także tłumaczy nam podstawy diety nutritariańskiej a do tego zawiera wiele ciekawych i pomocnych przy robieniu zakupów rad i wskazówek, chociażby o tym jak wybierać dojrzałe i najbardziej wartościowe produkty, co jak wiem z własnego doświadczenia często bywa dość problematyczne.
Początkowo gdy usłyszałam o nutritarianizmie potraktowałam to jako kolejną fanaberię gwiazd, która nie ma przełożenia na życie codzienne. Okazuje się, że na prawdę byłam w błędzie! Wyniki badań doktora Fuhrmana i opowieści jego pacjentów są według mnie najlepszym dowodem na skuteczność tego stylu życia. Jeśli wprowadzimy nutritariańskie zasady odżywiania do swojej kuchni to mamy szansę na długie życie w zdrowiu i bez diet. Nawet więcej! Autor książki zapewnia nas, że wprowadzenie do swojej kuchni zasad nutritariańskich, sięganie po "dobre" produkty nie tylko może zapewnić nam ochronę przed chorobami ale w przypadku niektórych z nich nawet je cofnąć!
Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że na prawdę warto zacząć przestrzegać niektórych z tych zasad, bo korzyści z nich płynące są na prawdę obiecujące ;)
Książka jest pełna przepisów na bardzo smakowite, zdrowe i w 90% wegańskie dania. Jedynym ich minusem jest często kiepska dostępność niektórych z produktów w nich użytych ale na całe szczęście przy odrobinie kreatywności łatwo zastąpić je czymś bardziej dostępnym u nas.
Żeby nie być gołosłowną podzielę się z Wami jednym z przepisów, który znalazłam w książce. Ja stawiam na te najprostsze a takie też oczywiście tam znajdziemy. Na początek mam dla Was pomysł na zdrowe śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia - sałatkę miksowaną.
Składniki:
(1 porcja)
- 250 g mieszanki młodych warzyw zielonolistnych
- 1 obrana pomarańcza bez pestek
- sok z 1/4 cytryny
- opcjonalnie woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania koktajlu o jednolitej konsystencji. W trakcie blendowania dodajemy tyle wody żeby uzyskać odpowiadającą konsystencję.
U mnie na blogu na pewno pojawią się jeszcze jakieś inspiracje przepisami doktora Joel'a Fuhrmana ale jeśli chcecie sami wypróbować innych przepisów z tej książki lub zapoznać się z podstawami Nutritarianizmu to zapraszam Was do lektury!
Świetna ta "sałatka". Odkąd przerzuciłam się na karobowy koktajl nie piję tych z zieleniny, a szkoda. ;)
OdpowiedzUsuńdawka zdrowia!
OdpowiedzUsuń