Pasty kanapkowe w moim domu robię głównie z myślą o tacie, który do pracy zawsze zabiera ze sobą chleb no i wiadomo on musi być czymś posmarowany! Ja akurat takie pasty zazwyczaj najchętniej wyjadam łyżeczką prosto z pudełka no ale większość ludzi prawdopodobnie zje je zgodnie z przeznaczeniem stąd w nazwie słowo "kanapkowy" ;)
W lodówce miałam po kawałku z dwóch różnych kostek tofu i postanowiłam zmiksować z nich coś dobrego. Koniec końców w efekcie otrzymałam delikatny i kremowy serek, który każdy może doprawić do swoich gustów ;)
Serek kanapkowy z tofu
Składniki:
- 100 g tofu naturalnego
- 100 g tofu wędzonego
- 2 kopiaste łyżki płatków drożdżowych
- ok. 1/4-1/3 niesłodzonego mleka sojowego
- papryka słodka mielona
- papryka wędzona mielona
- papryka ostra mielona
- pieprz
- oregano
- majeranek
Przygotowanie:
Tofu blendujemy z płatkami drożdżowymi na jednolitą masę. W trakcie blendowania stopniowo dolewamy mleko sojowe aż do uzyskania odpowiadającej Wam konsystencji.
Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę blendujemy, żeby wszystko dobrze zmiksować.
fajny pomysł na połączenie tych dwóch rodzajów tofu, i dodatki pyszne - muszę zrobić! :)
OdpowiedzUsuńChciałabym żeby mój tato chciał jeść wegańskie pasty :(
OdpowiedzUsuńWłaśnie ją jem - smakuje świetnie, trochę przypomina makrelę. ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje ;)
Usuń