Tortille robię bardzo często w różnych wersjach smakowych. Krótko mówiąc jeśli muszę zabrać ze sobą z domu obiad na wynos, to na 75% będzie to właśnie jakaś tortilla zrobiona dzień wcześniej, zawinięta w folie i schowana do lodówki. Dzisiaj mam dla Was przepis na mój ostatni farsz - hit, inspirowany kuchnią indyjską - dla mnie obłęd :)
Tortille indyjskie
Składniki:
- 6 placków do tortilli (u mnie z tego przepisu: klik)
- farsz:
- 4 ziemniaki
- ok. 3/4 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- curry
- ostra i słodka papryka mielona
- pieprz mielony
- 250 g ugotowanej czarnej lub czerwonej fasolki
- 1 mała czerwona cebula
- 10-12 pomidorków daktylowych
- 100 g świeżego szpinaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i ubijamy dodając powoli mleko sojowe aż do uzyskania dość rzadkiego puree. Doprawiamy je do smaku.
Do puree dodajemy odcedzoną i wypłukaną fasolkę, pokrojoną w piórko cebulkę, pomidorki pokrojone na ćwiartki, opłukany szpinak i wszystko dokładnie, delikatnie mieszamy.
Na tortille nakładamy porcję farszu, zwijamy i zajadamy ze smakiem! Możecie jeszcze do tego polać je keczupem lub innym sosem, który lubicie ;)
Jak dla mnie tortilla jest idealnym szybkim obiadem na spotkanie ze znajomymi. A jeśli jem je sama to następnego dnia mam pyszne śniadanie ;)!
Smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu na moim blogu! :-)
Swietne! Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńDoprawiamy to puree curry i reszta przypraw? Czy kiedy,co? ;)
OdpowiedzUsuńDoprawiamy samo puree a potem mieszamy z resztą składników :)
UsuńPotem można spróbować ponownie i w razie potrzeby jeszcze doprawić ;)
O wow, robisz sama tortille! Moje nigdy nie wychodziły, zawsze było z nimi coś nie tak- najczęściej łamały się przy zwijaniu.
OdpowiedzUsuń