Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez potraw z makiem. Drożdżowe makowce, serniki z makiem, makiełki, kutia. Jeśli lubicie ten składnik i dla Was też jest częścią Świąt, to mam dla was ciasto w którym jego smak całkowicie dominuje i idealnie łączy się z resztą. Nie jest jednak ani za ciężkie, ani za słodkie więc nie sprawi, że nie będziecie w stanie spróbować reszty potraw na stole. Ten wypiek będzie idealny dla fanów maku i czekolady - obłęd ;)
Czekoladowa tarta makowa
Składniki:
(tortownica>25 cm)
- Czekoladowa masa makowa
- 300 g maku niebieskiego
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml wody
- 100 g suszonych daktyli
- 60 g migdałów
- 60 g orzechów laskowych
- 1 jabłko (ok. 200 g)
- 100 g suszonych moreli
- 120 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka sojowego
- Ciasto:
- 200 g maki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 80 g oleju kokosowego
- 60 g nierafinowanego cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Mleko kokosowe łączymy z wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje wrzucamy mak i gotujemy przez ok. 30 minut - aż pozbędziemy się nadmiaru wody, a ziarenka maku będziemy w stale rozgnieść w palcach. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy żeby zmiękły. A następnie blendujemy na jednolitą masę.
Migdały i daktyle zalewamy wrzątkiem a następnie obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę.
Morele kroimy w drobną kostkę.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w 1/2 szklance mleka sojowego.
W dużej misce dokładnie mieszamy mak z pozostałymi składnikami farszu.
Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do spęcznienia.
Olej kokosowy rozpuszczamy.
Mieszamy mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Dodajemy spęczniałe siemię lniane, olej kokosowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.
Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto. Wykładamy nim spód oraz boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta wycinamy małe gwiazdeczki.
Tak przygotowany spód podpiekamy przez ok. 10-15 minut w 180°C. Następnie wykładamy na niego farsz dobrze go uciskając, a na wierzchu rozkładamy gwiazdeczki.
Pieczemy w 180°C przez ok. 40-50 minut. Gdy gwiazdki się przyrumienią przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.
Serniki z makiem? Podasz moze jakis sprawdzony przepis?
OdpowiedzUsuńgenialne ciacho zarówno pod względem wizualnym, jak i pewnie smakowym :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Widzę, że nie tylko na moim blogu dziś wegańsko i czekoladowo :) Boskie ciasto!
OdpowiedzUsuńznowu mak!? <3 rozpływam się na myśl o tej tarcie :)
OdpowiedzUsuńDaktyle blendujemy, czy kroimy w kostki po zalaniu wrzątkiem?
OdpowiedzUsuńBlendujemy ;)
Usuń