08 grudnia 2015

Czekoladowa tarta makowa

Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez potraw z makiem. Drożdżowe makowce, serniki z makiem, makiełki, kutia. Jeśli lubicie ten składnik i dla Was też jest częścią Świąt, to mam dla was ciasto w którym jego smak całkowicie dominuje i idealnie łączy się z resztą. Nie jest jednak ani za ciężkie, ani za słodkie więc nie sprawi, że nie będziecie w stanie spróbować reszty potraw na stole. Ten wypiek będzie idealny dla fanów maku i czekolady - obłęd ;)


Czekoladowa tarta makowa


Składniki:
(tortownica>25 cm)
  1. Czekoladowa masa makowa
    • 300 g maku niebieskiego
    • 400 ml mleka kokosowego
    • 250 ml wody
    • 100 g suszonych daktyli
    • 60 g migdałów
    • 60 g orzechów laskowych
    • 1 jabłko (ok. 200 g)
    • 100 g suszonych moreli
    • 120 g gorzkiej czekolady
    • 1 szklanka mleka sojowego
  2. Ciasto:
    • 200 g maki pszennej pełnoziarnistej
    • 100 g mąki gryczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 80 g oleju kokosowego
    • 60 g nierafinowanego cukru trzcinowego
Przygotowanie:

Mleko kokosowe łączymy z wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje wrzucamy mak i gotujemy przez ok. 30 minut - aż pozbędziemy się nadmiaru wody, a ziarenka maku będziemy w stale rozgnieść w palcach. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy żeby zmiękły. A następnie blendujemy na jednolitą masę.
Migdały i daktyle zalewamy wrzątkiem a następnie obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę.
Morele kroimy w drobną kostkę.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w 1/2 szklance mleka sojowego.
W dużej misce dokładnie mieszamy mak z pozostałymi składnikami farszu.

Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do spęcznienia.
Olej kokosowy rozpuszczamy.
Mieszamy mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Dodajemy spęczniałe siemię lniane, olej kokosowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.

Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto. Wykładamy nim spód oraz boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta wycinamy małe gwiazdeczki.



Tak przygotowany spód podpiekamy przez ok. 10-15 minut w 180°C. Następnie wykładamy na niego farsz dobrze go uciskając, a na wierzchu rozkładamy gwiazdeczki.

Pieczemy w 180°C przez ok. 40-50 minut. Gdy gwiazdki się przyrumienią przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.

6 komentarzy :

  1. Serniki z makiem? Podasz moze jakis sprawdzony przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne ciacho zarówno pod względem wizualnym, jak i pewnie smakowym :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że nie tylko na moim blogu dziś wegańsko i czekoladowo :) Boskie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. znowu mak!? <3 rozpływam się na myśl o tej tarcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Daktyle blendujemy, czy kroimy w kostki po zalaniu wrzątkiem?

    OdpowiedzUsuń