Są takie produkty, które lubią prawie wszyscy. Jednym z nich niewątpliwie jest masło orzechowe. Można je jeść samo, z chlebem, naleśnikami, w ciastach lub też można zastąpić nim inne tłuszcze w wypiekach. Dzięki temu nabierają one o wiele ciekawszy aromat. Jeśli jeszcze nigdy tego nie próbowaliście to musicie to nadrobić ;)
Podwójnie orzechowe ciastka giganty
Składniki:
(4 giganty)
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5-6 łyżek cukru trzcinowego (60 g)
- 200 g (4 kopiaste łyżki) masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g (3/4 szklanki) orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem, orzeszkami na koniec dodajemy masło orzechowe i urabiamy dokładnie ciasto.
Formujemy w dłoniach ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w 175°C przez ok. 25 minut - aż będą złociste i dobrze wypieczone.
Ciastka tej wielkości ciężko zjeść na raz, ale są idealne na przyjęcia czy jako prezent ;)
mmm, takie giganty zjedzone wraz z szklanką ciepłego kakao <3 to jest to! :D
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciastka-giganty... nie mówiąc już o wszelkich słodkości z masłem orzechowym <3 także myślę, że z takim dużym ciastkiem nie miałabym problemu ;)
OdpowiedzUsuńCiężko zjeść na raz?! Ja bym nie miała z tym problemu :D <3
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Ja ostatnio piekłam ciacha pelnoziarniste z czekoladą i pistacjami, przepis niedlugo się pojawi na blogu (Avocadoevryday.blogspot.com). Twój musze wypróbować, chociaż jeszcze nie mogę jeść orzeszków ziemnych.
OdpowiedzUsuńMniammm wyglądają MEGA pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com
Jakie fajne te "giganty" :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis:) od razu trafia na mają listę do zrobienia!
OdpowiedzUsuńdodałam też kawałki gorzkiej czekolady, wyszły pyszne, dzięki! <3
OdpowiedzUsuńJustyna