Według mnie domowy żurek najlepiej smakuje gdy podajemy go w chlebie. Wiem, że przygotowanie go w ten sposób wymaga więcej czasu ale ten raz do roku warto poświęcić na to parę chwil więcej i zaskoczyć swoich gości tym nietypowym podaniem tej zupy.
Chleb do żurku
Składniki:
- 40 g drożdży
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej + 2 łyżki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Do letniej wody wkruszamy drożdże, dosypujemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, mleko sojowe i olej. Dokładnie urabiamy ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i będzie ładnie odchodziło od ręki. Odstawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie z ciasta formujemy chlebki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180°C i pieczemy przez ok. 45 minut aż patyczek wbity w chlebek będzie suchy.
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem odcinamy góry i wydrążamy środki.
Nigdy nie robiłam sama takiego chleba, kiedyś wypadałoby zrobić ;) Piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń