12 marca 2016

Chleb do żurku

Według mnie domowy żurek najlepiej smakuje gdy podajemy go w chlebie. Wiem, że przygotowanie go w ten sposób wymaga więcej czasu ale ten raz do roku warto poświęcić na to parę chwil więcej i zaskoczyć swoich gości tym nietypowym podaniem tej zupy.




Chleb do żurku
Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej + 2 łyżki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:

Do letniej wody wkruszamy drożdże, dosypujemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do mąki dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, mleko sojowe i olej. Dokładnie urabiamy ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i będzie ładnie odchodziło od ręki. Odstawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie z ciasta formujemy chlebki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180°C i pieczemy przez ok. 45 minut aż patyczek wbity w chlebek będzie suchy.

Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem odcinamy góry i wydrążamy środki.

1 komentarz :

  1. Nigdy nie robiłam sama takiego chleba, kiedyś wypadałoby zrobić ;) Piękny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń