Jak już parę razy wspominałam w moim domu często pojawiają się małe babeczki, ciasteczka, które bez problemu można wziąć ze sobą wszędzie na drogę i schrupać gdy będzie na to ochota. Dzisiejsze babeczki są na prawdę bardzo proste i łatwe do przygotowania, piękne i złociste a do tego w smaku idealne - nie przesłodzone, po prostu pyszne.
Babeczki z płatkami kukurydzianymi
- 2 szklanki (250g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szklanki (100g) płatków pełnoziarnistych
- 3/4-1 szklanki (150-200g) cukru trzcinowego
- 6 łyżek (150g) musu jabłkowego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki (50g) masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Do pilotek lub silikonowych foremek na babeczki nakładamy porcje masy.
Wkładamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut (stopień wypieczenia sprawdzimy patyczkiem - ciasto nie może się przylepiać) aż babeczki będą ładnie złociste.
Widzę tu proste i uniwersalne babeczki - jestem pewna, że smakują obłędnie i świetnie sprawdziłyby się na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie ale też do zabrania ze sobą na plac zabaw - ciepło nadeszło więc całe dnie będziemy tam spędzać :P
OdpowiedzUsuń