Jeśli tak jak ja lubicie marchewkę w każdej postaci, to w tej wersji jako dodatek do obiadu czy ratunek na mały głód również na pewno Wam zasmakuje.
Ma nietypowy smak dzięki temu, że była duszona w soku pomarańczowym a nie wodzie. Jest to propozycja na prawdę warta wypróbowania.
Marchewka duszona w soku pomarańczowym
Składniki:
- 0,5 kg marchewki
- ok. 1 i 1/2 szkl. soku pomarańczowego
- natka pietruszki
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, kroimy w bardzo cienkie paski. Przekładamy ją do garnka zalewamy sokiem pomarańczowym i dusimy tak długo aż marchewka zmięknie a ilość soku się zredukuje. Na koniec dodajemy pietruszkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Uwielbiam marchewkę oraz pomarańcze, więc nie mam wyjścia - muszę to zrobić :)
OdpowiedzUsuń