Mus rabarbarowo-truskawowy
Składniki:
(3-4 słoiczki)
- 1 kg rabarbaru
- 600 g truskawek
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- 4-5 łyżek syropu z agawy
Przygotowanie:
Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy. Z rabarbaru odcinamy końcówki a następnie kroimy go na mniejsze kawałki. Truskawki pozbawiamy szypułek, również je kroimy i wrzucamy razem z rabarbarem do garnka. Zalewamy je sokiem pomarańczowym i dusimy na średnim ogniu bez przykrycia aż zaczną się rozpadać i będą miękkie. Miksujemy na jednolitą masę i dosładzamy do smaku.
Gotowy mus można zapasteryzować lub zamknąć do słoiczków jeszcze gorący, schować do lodówki i zjadać na bieżąco ;)
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa też szaleję za rabarbarem :)
Rabarbar i truskawki- kocham. Fajna opcja do naleśników.
OdpowiedzUsuń