04 czerwca 2016

Owsianka z musem truskawkowo-rabarbarowym


Moim ulubionym śniadaniem chyba od zawsze jest owsianka. Już gdy byłam mała dni w które mama gotowała owsiankę na obiad były moimi ulubionymi, i nigdy nie potrafiłam zrozumieć czemu w bajkach i serialach tak strasznie na nią narzekano. Wtedy jeszcze nie wiedziałam na ile sposobów można ją jeść ale i teraz ciągle odkrywam jakieś nowe sposoby. Ostatnio najchętniej jadłam płatki owsiane w postaci gofrów (z tego PRZEPISU) więc jak widzicie można zrobić z nich na prawdę ciekawe rzeczy. Do tradycyjnej owsianki płatki namaczam zazwyczaj dzień wcześniej i po całej nocy są one miękki i gotują się o wiele szybciej. Według mnie wtedy mają o wiele lepsza konsystencję.



Owsianka jest bardzo zdrowym i pożywnym posiłkiem więc jeśli macie jeszcze do niej jakiś uraz z dzieciństwa to zdecydowanie powinniście dać jej drugą szansę. Ma ona chyba same zalety. Płatki owsiane są tanie, dostarczają dużo błonnika, który to reguluję pracę jelit i syci na długi czas. Zawierają dużo białka, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wprowadzenie płatków owsianych do swojej codziennej diety zapewnia większą sprawność fizyczną oraz wytrzymałość. W końcu nie bez przyczyny kolarze, biegacze i kulturyści jedzą je często na pierwszy posiłek dnia. Ponadto owsianka jest także idealnym daniem dietetycznym. Średni indeks glikemiczny, duża wartość odżywcza a także niewielka ilość kalorii (ok. 370 na 100g suchego produktu) sprawia, że płatki owsiane są pożądanym składnikiem zbilansowanej diety.




Owsianka z musem truskawkowo-rabarbarowym
Składnik:
(1 porcja)
Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy na noc wodą ok. 2-3 cm nad poziom płatków.

Rano przelewamy je do garnka, dolewamy mleko roślinne, dosypujemy cynamon (jeśli lubicie) i gotujemy przez ok. 5 minut (lub dłużej) aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Ja lubię dość gęste owsianki, ale jeśli wolicie bardziej wodniste dodajcie więcej mleka.

Gotową owsiankę przekładamy do miseczki, dekorujemy musem i granolą.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz