W weekendy gdy czasu jest trochę więcej bardzo lubię smażyć dla mojej rodziny placuszki. Zawsze zajadamy je przy porannej kawie z sezonowymi owocami, orzechami i innymi pysznymi dodatkami. Ostatnio udało mi się kupić mąkę z orzeszków ziemnych i idealnie sprawdziła się w tych placuszkach. Dzięki niej nabrały świetnego orzechowego posmaku. Jeśli więc lubicie orzeszki ziemne to koniecznie musicie przygotować te placuszki.
Fistaszkowe placuszki na śniadanie
Składniki:
(2-3 porcje)
(2-3 porcje)
- 2/3 szklanki mąki pszennej (ok. 100g)
- 1/3 szklanki mąki z orzeszków ziemnych (ok. 50g)
- 3 łyżki płatków owsianych (30g)
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego (30-50g)
- 2 łyżki dropów z gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
- ok. 1 szklanki mleka roślinnego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Dwa typy mąki mieszamy razem z płatkami cukrem i dropsami. Dodajemy mleko tak żeby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Prezentują się bardzo apetycznie :) Pycha :))
OdpowiedzUsuńOj, tej mąki fistaszkowej to Ci zazdroszczę :-)
OdpowiedzUsuń