Dzisiaj już od rana pokażę wam co można w kilka chwil wyczarować na kanapki, żeby śniadania nie były nudne. Ja jestem wielką fanką wszelakiego rodzaju past, pasztetów, serków i tym podobnym, i bardzo często kombinuję z jakich to jeszcze składników można zrobić coś na chleb. A do tego śniadanie to mój ulubiony posiłek dnia, więc przywiązuje do niego szczególną uwagę.
Pieczarkowa pasta kanapkowa
Składniki:- 400 g. pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 2-3 "źdźbła" szczypiorku
- 1 pęczek pietruszki
- rzeżucha (jeśli lubicie ;))
- pieprz ziołowy
- suszona bazylia
- suszone oregano
- kurkuma
- curry
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie obieramy i kroimy na plastry, cebulę również obieramy i kroimy "w piórko". Pietruszkę, szczypiorek i rzeżuchę płuczemy i bardzo drobno siekamy.
W małym rondelku rozgrzewamy na dnie olej, i gdy będzie gotowy szklimy na nim cebulę, o pewnym czasie dodajemy pieczarki, mieszamy i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, tak długo, aż pieczarki nie ściemnieją. Gdy tak się stanie dodajemy suszone zioła i przyprawy, mieszamy i zestawiamy z ognia do przestygnięcia.
Gdy pieczarki już ostygną, przekładamy całą zawartość do dzbanka blendera (lub innego pojemnika w którego używamy w tym celu), dodajemy posiekany szczypiorek, pietruszkę i rzeżuchę i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Pasta świetnie smakuje na grzankach z dodatkiem świeżej rzeżuchy lub kiełków :)
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń