Dzisiaj zaczynam krótki cykl z rozmaitymi pesto na bazie liści rzodkiewki, na pierwszy ogień pójdzie najprostsze z nich. W końcu nie wypada żeby w kuchni zmarnowało się coś jadalnego ;)
Pesto z liści rzodkiewki z czosnkiem
- 150 g liści rzodkiewek
- 125 g łuskanych nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki bardzo dokładnie płuczemy gorącą wodą. Następnie przekładamy je do wysokiego naczynia i blendujemy na jednolitą masę, dodajemy nasiona słonecznika i obrane oraz rozdrobnione ząbki czosnku i ponownie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i na wolnych obrotach blendujemy. Pieprzem przyprawiamy do smaku według własnych preferencji.
Tak przygotowane pesto jest świetne do kanapek a także jako baza wyjściowa do bardziej skomplikowanych potraw.
Nie pomyślała bym żeby zrobić pesto z liści rzodkiewki :) Zawsze marnuje się w lodówce. Super pomysł!
OdpowiedzUsuńpomysł zachwycający! i niesamowicie intrygujący. z cyklu : nic się nie może zmarnować!
OdpowiedzUsuńKusi mnie ono już od dawna. Muszę koniecznie niedługo wypróbować :)
OdpowiedzUsuń