03 czerwca 2014

Pesto z liści rzodkiewki z orzechami włoskimi

Kolejne pesto rzodkiewkowe przygotowałam na bazie orzechów włoskich. Smaki delikatnie się komponują i idealnie pasują do świeżego chrupiącego pieczywa.




Pesto z liści rzodkiewki z orzechami włoskimi
Składniki:
  • 150 g liści rzodkiewki
  • 75 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki bardzo dokładnie płuczemy gorącą wodą. Następnie przekładamy je do wysokiego naczynia i blendujemy na jednolitą masę. 
Dodajemy orzechy włoskie i ponownie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i na wolnych obrotach blendujemy.


Tak przygotowane pesto jest świetne do kanapek a także jako baza wyjściowa do bardziej skomplikowanych potraw. Ponadto smak orzechów włoskich jest cały czas dobrze wyczuwalny pomimo tego, że rzodkiewka również ma dość intensywny smak.

3 komentarze :

  1. Z liści rzodkiewki? Brzmi obeicującą! Czy jest równie ostre, jak sam korzeń rzodkiewki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej ostre, ale smak rzodkiewki jest dobrze wyczuwalny :)

      Usuń
  2. Rzodkiewkę jadam, kiełki rzodkiewkowe też, a teraz kolej na liście. :)

    OdpowiedzUsuń