To już ostatnie pesto jakie przygotowałam z nadmiaru liści rzodkiewek. Tym razem dodałam orzeszki ziemne - takie zwykłe, prażone kupione w puszce jak do przekąski.
Pesto z liści rzodkiewek z orzeszkami ziemnymi
Składniki:- 200 g liści rzodkiewki
- 300 g prażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki bardzo dokładnie płuczemy gorącą wodą, odcedzamy, przekładamy do wysokiego pojemnika i blendujemy. Dodajemy prażone orzeszki ziemniaczane, sok z cytryny i blendujemy na jednolitą masę. Pieprz i sól dodajemy do smaku, według własnych preferencji smakowych.
Tak przygotowane pesto jest świetne do kanapek a także jako baza wyjściowa do bardziej skomplikowanych potraw.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz