Kolejne pesto rzodkiewkowe przygotowałam na bazie orzechów włoskich. Smaki delikatnie się komponują i idealnie pasują do świeżego chrupiącego pieczywa.
Pesto z liści rzodkiewki z orzechami włoskimi
Składniki:- 150 g liści rzodkiewki
- 75 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki bardzo dokładnie płuczemy gorącą wodą. Następnie przekładamy je do wysokiego naczynia i blendujemy na jednolitą masę.
Dodajemy orzechy włoskie i ponownie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i na wolnych obrotach blendujemy.
Tak przygotowane pesto jest świetne do kanapek a także jako baza wyjściowa do bardziej skomplikowanych potraw. Ponadto smak orzechów włoskich jest cały czas dobrze wyczuwalny pomimo tego, że rzodkiewka również ma dość intensywny smak.
Z liści rzodkiewki? Brzmi obeicującą! Czy jest równie ostre, jak sam korzeń rzodkiewki?
OdpowiedzUsuńMniej ostre, ale smak rzodkiewki jest dobrze wyczuwalny :)
UsuńRzodkiewkę jadam, kiełki rzodkiewkowe też, a teraz kolej na liście. :)
OdpowiedzUsuń