Do zrobienia kolejnego pesto zużyłam część oleju od suszonych pomidorów (z tego przepisu : KLIK) dzięki czemu miał on ciekawy aromat.
Pesto z liści rzodkiewki z oliwą z suszonych pomidorów
Składniki:- 200 g liści rzodkiewki
- 140 g łuskanych nasion słonecznika
- 6 łyżeczek oleju od suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki bardzo dokładnie płuczemy gorącą wodą. Następnie blendujemy, dodajemy nasiona słonecznika i dalej blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i na wolnych obrotach blendujemy. Solą przyprawiamy do smaku według własnych preferencji.
Tak przygotowane pesto jest świetne do kanapek a także jako baza wyjściowa do bardziej skomplikowanych potraw.
Super pomysł, przynajmniej się nie marnuje liści :) Lubię takie rzeczy !
OdpowiedzUsuńmniam! nigdy nie jadłam liści,spróbuję:)
OdpowiedzUsuńW przyszłym roku obowiązkowo zakładam ogródek warzywny, chociażby dla samych liści rzodkiewki warto. Już nie mogę się doczekać :-)
OdpowiedzUsuń