15 czerwca 2014

Pszenno-żytni chleb drożdżowy z klasycznymi dodatkami

Przeglądając przepisy na chleb jakie już dodałam zauważyłam, że zabrakło jednego z tych na najbardziej "klasyczne" wypieki jakie robię. Jeśli muszę upiec jakiś chleb "na szybko" to jest to zazwyczaj właśnie taka mieszanka.




Pszenno-żytni chleb drożdżowy z klasycznymi dodatkami
Składniki:
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 litra wody
  • 230 g mąki żytniej chlebowej
  • 270 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g otrębów pszennych
  • 10 g otrębów owsianych
  • 80 g płatków owsianych
  • 75 g łuskanych nasion słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (pozostałość po pierogach)
Przygotowanie:

Na początku robimy zaczyn drożdżowy. Drożdże wkruszamy do miseczki, zasypujemy łyżką cukru, łyżką mąki, zalewamy wodą, delikatnie mieszamy i odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

W drugiej, dużej misce łączymy pozostałe składniki i mieszamy. Następnie dodajemy drożdże, dokładnie urabiamy, polewamy delikatnie letnią wodą i odstawiamy do wyrośnięcia pod czystą ściereczką na ok. godzinę.

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim uformowany według własnej fantazji bochenek chleba. Jednak podczas formowania warto pamiętać o tym że w trakcie pieczenia jeszcze się "rozejdzie" trochę, więc lepiej żeby był wyższy ;) Przed upieczeniem smarujemy jeszcze chleb oliwą.

Piekarnik rozgrzewamy do 250°C, wkładamy chleb zmniejszamy do 220°C i pieczemy przez ok. 35-40 minut, następnie przykrywamy od góry papierem, włączamy tryb pieczenia od dołu i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik ale nie wyciągamy chleba i pozwalamy mu odpocząć. Później po wyciągnięciu z piekarnika, przed podaniem chleb powinien całkowicie dobrze wystygnąć, dlatego najlepiej jeść go dopiero na drugi dzień.

Podczas pieczenia (już od rozgrzewania piekarnika) warto włożyć pod spód druga blachę z wodą żeby skórka chleba była bardziej chrupiąca.



I za każdym razem będę powtarzała warto piec własne chleby bo są o wiele lepsze i zdrowsze od wielu z tych, które widzi się na sklepowych półkach.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz