Nie ma cudowniejszej pory roku niż lato! Świeże, sezonowe warzywa są tak tanie i tak pyszne, że nie pozostaje nic innego tylko zajadać :)!
Bezglutenowe "spaghetti" z bobem, kiełkami fasoli mung i papryką
Składniki:(na 4 osoby)
- Makaron:
- 6 średnich marchewek
- 4 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- Pozostałe składniki:
- 500 g bobu
- 1 duża papryka
- 1 puszka (po odcedzeniu 180g) kiełków fasoli mung
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sos sojowy
- kurkuma
Przygotowanie:
Marchewki dokładnie szorujemy, obieramy, a następnie obieraczką Julienne dzielimy na paseczki. Przekładamy do miski. Oliwę łączymy z przeprawami, polewamy nią "makaron" i dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu.
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy bób i gotujemy przez ok. 15-20 minut. Odcedzamy, pozwalamy mu wystygnąć, a następnie obieramy.
Paprykę dokładnie myjemy, wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Kiełki fasoli odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, przekładamy paprykę i podsmażamy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy bób i podsmażamy kolejne 5 minut, na koniec dodajemy kiełki fasoli i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę wszystko razem podsmażamy.
Marchewkowy makaron jest przepyszny! A smak świeżego bobu idealnie komponuje się z kurkumą i kiełkami.
Obecnie warzywa można kupować w zasadzie przez cały rok bez problemu, ale jednak te kupowane w ich sezonie są najpyszniejsze. Tak soczyste i o tak wyrazistym smaku, że aż szkoda tego nie wykorzystywać.
takie obiady to ja mogłabym zajadać non stop - świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń