To chyba już ostatni bób w tym sezonie. Był już bób w pierogach, jako pierogi, no ale nie było go jako zwykłej klasycznej pasty do kanapek, nie wiem jak mogłam dopuścić się takiego niedopatrzenia ale już to nadrabiam.
Najprostsza pasta kanapkowa z bobu
Składniki:- 500 g bobu
- 2 suszonego łyżki majeranku
- sól i pieprz (do smaku)
- ok. 30 ml dowolnego oleju (ja wybrałam olej z pestek dyni - smaki pasowały idealnie!)
Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości (wrzucamy na wrzącą wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut), odcedzamy, studzimy a następnie obieramy.
Bób blendujemy na jednolitą masę w razie potrzeby (jeśli będzie zbyt suchy) dodajemy olej w takiej ilości żeby nabrał konsystencji pasty kanapkowej. Dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pasta z bobu, pycha! :D
OdpowiedzUsuńbardzo dobre. dodałem jeszcze do tego ogórki małosolne :)
OdpowiedzUsuńNa to nie wpadłam! A ogórki uwielbiam ;D
Usuń