Do tej pory żółtą fasolkę szparagową uwielbiałam, ale znałam tylko podawaną po ugotowaniu do ziemniaków. Nigdy nie sądziłam, nawet przez myśl mi nie przeszło, że można by zrobić z niej cokolwiek innego.
Okazuje się jednak, że świetnie sprawdza się również jako składnik kremu przyprawionego w indyjskim stylu.
Krem z fasolki szparagowej
Składniki:(3 małe porcje)
- 350 g fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 4 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- pieprz - do smaku
- kiełki lucerny - do ozdoby
- olej - do smażenia
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową obieramy (tj. odcinamy zdrewniałe końce).
Cebulę obieramy i kroimy w piórko.
W garnku rozgrzewamy na dnie olej na którym szklimy cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy fasolkę i podsmażamy przez ok. 5 minut. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut). Gdy tak się stanie ściągamy z ognia, odkładamy kilka fasolek do ozdoby. Po wystygnięciu odlewamy połowę wody do osobnego pojemnika, a resztę blendujemy na jednolitą masę. Pozostałą wodę dolewamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ziarna kolendry ścieramy w moździerzu, łączymy z pozostałymi przyprawami i dodajemy do zupy. Podgotowujemy ją jeszcze raz i doprawiamy pieprzem do smaku.
Podajemy z odłożonymi wcześniej fasolkami i kiełkami lucerny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz