31 sierpnia 2014

Drożdżowy chleb żytni

Pierwszy raz w sklepie udało mi się kupić zwykłe płatki żytnie postanowiłam więc użyć je do pieczenia chleba zamiast owsianych. Chleb ma dzięki temu i zastosowaniu odpowiedniej mąki ma prawdę fajny, charakterystyczny żytni smak.




Drożdżowy chleb żytni
Składniki:
(mała keksówka)
  • 40 g drożdży
  • 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki żytniej
  • 30 g otrębów żytnich
  • 70 g płatków żytnich
  • 50 g siemienia lnianego (+ trochę do posypania na wierzchu)
  • 50 g nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy mąkę pszenną, cukier, zalewamy wodą, delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte czystą ścierką na ok. 30 minut - aż wyrosną.

Mąkę łączymy z otrębami, płatkami, siemieniem, słonecznikiem i solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże i urabiamy ciasto. Odstawiamy je w misce przykryte czystą ścierką, w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Formę natłuszczamy olejem, wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, posypujemy siemieniem lnianym i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przed włożeniem  do piekarnika polewamy delikatnie wodą.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C. 20 minut pieczemy w 220°C, następnie przełączamy na pieczenie od spodu i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut. Jeśli wierzch będzie się za mocno spiekał możemy przykryć go papierem do pieczenia. (Dobór trybów i sposobu pieczenia w znacznym stopniu zależy od waszego piekarnia więc musicie wziąć to pod uwagę ;) ). Gdy chleb przejdzie test "suchego patyczka" oraz będzie wyraźnie odchodził od brzegów formy wyłączamy piec i lekko go uchylamy, jednak nie wyciągamy chleba i pozwalamy mu dobrze wystygnąć. Po ok. 2 godzinach wyciągamy go z formy i zostawiamy do dalszego stygnięcia.


2 komentarze :

  1. świetny ten chlebek! standardowo - zapisuję do zrobienia :) najlepszy chleb to domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń