26 sierpnia 2014

Jarmuż z burakami w koszyczkach oraz surówka z roszponki i grejpfruta

Zbiory z ogródka cały czas wzbogacają moją kuchnię. Jarmuż, który zasadziłam powoli można zbierać i się nim zajadać. W połączeniu z surówką z grejpfrutem dostajemy bardzo fajne, wakacyjne danie.




Jarmuż z burakami w koszyczkach oraz surówka z rukoli i grejpfruta
Składniki:
(5 porcji)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Farsz:
    • 6 buraków (600 g)
    • 1 puszka białej fasoli (400 g)
    • 200 g świeżego jarmużu
    • 2 ząbki czosnku
    • odrobina sosu sojowego
    • pieprz (do smaku)
    • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • Surówka:
    • 100 g roszponki
    • 1 duży grejpfrut
    • 2 garści orzechów arachidowych
Przygotowanie:

Buraki gotujemy do miękkości (ok. 40 min, ale lepiej sprawdzać widelcem), a po wystygnięciu obieramy i kroimy w kostkę.
Białą fasolę odcedzamy i przepłukujemy.
Jarmuż dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.

W rondelku rozgrzewamy cienką warstwę wody (ok. 2-3 cm) wkładamy jarmuż i mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut - aż grubsze nerwy zmiękną. Następnie dodajemy buraki, fasolę, rozdrobniony czosnek wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.

Z ciasta francuskiego wycinamy średniej wielkości krążki, na środek nakładamy porcję farszu i zaginamy brzegi, zlepiając w fałdkę co jakiś kawałek, tak aby uzyskać kształt koszyczka.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 175°C na ok. 25 minut - aż ciasto się ładnie przyrumieni.



Roszponkę dokładnie płuczemy.
Grejpfruta bardzo dokładnie szorujemy a następnie miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
W misce łączymy roszponkę z grejpfrutem, dodajemy orzechy.


Muszę przyznać, że nigdy bym się nie spodziewała, że połączenie grejpfruta z burakiem jest tak przepyszne (a do tego zdrowe bo żelazo warto łączyć z witaminą C). Zdecydowanie warte wypróbowania ;)

3 komentarze :

  1. jaki pyszny farsz do tych koszyczków :) myślę, żemogłaby z niego też być fajna pasta kanapkowa

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na farsz! przepysznie to wszystko wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń