Zbiory z ogródka cały czas wzbogacają moją kuchnię. Jarmuż, który zasadziłam powoli można zbierać i się nim zajadać. W połączeniu z surówką z grejpfrutem dostajemy bardzo fajne, wakacyjne danie.
Jarmuż z burakami w koszyczkach oraz surówka z rukoli i grejpfruta
Składniki:(5 porcji)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Farsz:
- 6 buraków (600 g)
- 1 puszka białej fasoli (400 g)
- 200 g świeżego jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- odrobina sosu sojowego
- pieprz (do smaku)
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- Surówka:
- 100 g roszponki
- 1 duży grejpfrut
- 2 garści orzechów arachidowych
Przygotowanie:
Buraki gotujemy do miękkości (ok. 40 min, ale lepiej sprawdzać widelcem), a po wystygnięciu obieramy i kroimy w kostkę.
Białą fasolę odcedzamy i przepłukujemy.
Jarmuż dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.
W rondelku rozgrzewamy cienką warstwę wody (ok. 2-3 cm) wkładamy jarmuż i mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut - aż grubsze nerwy zmiękną. Następnie dodajemy buraki, fasolę, rozdrobniony czosnek wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Z ciasta francuskiego wycinamy średniej wielkości krążki, na środek nakładamy porcję farszu i zaginamy brzegi, zlepiając w fałdkę co jakiś kawałek, tak aby uzyskać kształt koszyczka.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 175°C na ok. 25 minut - aż ciasto się ładnie przyrumieni.
Roszponkę dokładnie płuczemy.
Grejpfruta bardzo dokładnie szorujemy a następnie miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
W misce łączymy roszponkę z grejpfrutem, dodajemy orzechy.
Muszę przyznać, że nigdy bym się nie spodziewała, że połączenie grejpfruta z burakiem jest tak przepyszne (a do tego zdrowe bo żelazo warto łączyć z witaminą C). Zdecydowanie warte wypróbowania ;)
Zdecydowanie świetny przepis!
OdpowiedzUsuńjaki pyszny farsz do tych koszyczków :) myślę, żemogłaby z niego też być fajna pasta kanapkowa
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na farsz! przepysznie to wszystko wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje :)
OdpowiedzUsuń