28 sierpnia 2014

Kalafior smażony po indyjsku i "babcina" surówka z białej kapusty

Nie ma nic lepszego niż łączenie tradycji z nowymi smakami. Tak właśnie powstało to danie. Ja przygotowałam kalafiora podczas gdy moja babcia (mistrzyni surówek!) przygotowała pyszną surówkę z białej kapusty i zgodziła się podzielić z Wami przepisem :)




Kalafior smażony po indyjsku i "babcina" surówka z białej kapusty

Kalafior smażony po indyjsku

Składniki:
(dla 5 osób)
  • 1 duży kalafior
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • przyprawa kuchni indyjskiej - korma curry (składa się z kolendry, kurkumy, kozieradki, kminu, papryki, chilli, kardamonu i czosnku)
Przygotowanie:

Kalafiora dokładnie myjemy a następnie dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na parze przez ok. 5 minut - ma być lekko miękki (al dente), a nie rozgotowany. Następnie odcedzamy.



Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Wrzucamy kalafior, doprawiamy sosem sojowym i sporą ilością przyprawy indyjskiej. Smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut.


"Babcina" surówka z białej kapusty

Składniki:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 duża papryka
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/3 pęczka koperku
  • dressing:
    • 4 łyżki wody
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka octu
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    • sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Wszystkie świeże warzywa i owoce myjemy, a ogórki odsączamy.

Kapustę szatkujemy lub drobno skrawamy.

Paprykę kroimy na drobna kostkę.

Jabłka i ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Koperek drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy razem w misce.

Składniki dressingu razem łączymy.

Surówkę odstawiamy przed spożyciem na godzinę lub dwie do lodówki, sosem polewamy dopiero ok. 30 minut przed podaniem i dokładnie mieszamy.


Podajemy z brązowym ryżem lub waszą ulubioną kaszą.

3 komentarze :

  1. uwielbiam kalafiora w wersji indyjskiej :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się ten pomysł na kalafior, a jeszcze chętniej spróbowałabym babcinej surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podsmażany kalafior to jedna z moich ulubionych potraw- jest prosty, a jaki smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń