Nie ma nic lepszego niż łączenie tradycji z nowymi smakami. Tak właśnie powstało to danie. Ja przygotowałam kalafiora podczas gdy moja babcia (mistrzyni surówek!) przygotowała pyszną surówkę z białej kapusty i zgodziła się podzielić z Wami przepisem :)
Kalafior smażony po indyjsku i "babcina" surówka z białej kapusty
Kalafior smażony po indyjsku
Składniki:
(dla 5 osób)
- 1 duży kalafior
- olej sezamowy
- sos sojowy
- przyprawa kuchni indyjskiej - korma curry (składa się z kolendry, kurkumy, kozieradki, kminu, papryki, chilli, kardamonu i czosnku)
Przygotowanie:
Kalafiora dokładnie myjemy a następnie dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na parze przez ok. 5 minut - ma być lekko miękki (al dente), a nie rozgotowany. Następnie odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Wrzucamy kalafior, doprawiamy sosem sojowym i sporą ilością przyprawy indyjskiej. Smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
"Babcina" surówka z białej kapusty
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 duża papryka
- 2 jabłka
- 2 ogórki kiszone
- 1/3 pęczka koperku
- dressing:
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie świeże warzywa i owoce myjemy, a ogórki odsączamy.
Kapustę szatkujemy lub drobno skrawamy.
Paprykę kroimy na drobna kostkę.
Jabłka i ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Koperek drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy razem w misce.
Składniki dressingu razem łączymy.
Surówkę odstawiamy przed spożyciem na godzinę lub dwie do lodówki, sosem polewamy dopiero ok. 30 minut przed podaniem i dokładnie mieszamy.
Podajemy z brązowym ryżem lub waszą ulubioną kaszą.
uwielbiam kalafiora w wersji indyjskiej :))
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ten pomysł na kalafior, a jeszcze chętniej spróbowałabym babcinej surówki :)
OdpowiedzUsuńPodsmażany kalafior to jedna z moich ulubionych potraw- jest prosty, a jaki smaczny! :)
OdpowiedzUsuń