Chleb ten znany jako chleb zmieniający życie krąży po różnych blogach już od dłuższego czasu dzięki My New Roots. Zakochałam się w jego smaku, strukturze, zapachu, no po prostu wszystkim !! Obecnie nie wyobrażam sobie życia bez tego chleba. Na pewno pojawi się u mnie w innych wariantach, bo już mam miliony pomysłów w głowie na jego modyfikacje. Ale teraz czas na najprostszą, podstawową wersję, od której warto zacząć swoją przygodę z tym chlebem.
Moc ziaren - chleb zmieniający życie
Składniki:(na małą formę ok. 20 cm)
- 200 g nasion słonecznika
- 100 g siemienia lnianego
- 80 g pestek dyni
- 50 g orzeszków arachidowych
- 60 g bezglutenowych płatków owsianych
- 1 czubata łyżeczka czarnuszki
- 5 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 20-25 łyżek ciepłej wody
Przygotowanie:
Mielone siemię lniane łączymy z wodą i odstawiamy do spęcznienia.
Wszystkie pestki, orzechy, nasiona, płatki i czarnuszkę mieszamy, dodajemy spęczniałe siemię lniane i dokładnie razem mieszamy aż do uzyskania spójnie trzymającej się masy.
Formę natłuszczamy, wysypujemy bezglutenową bułką tartą. Przekładamy masę, dokładnie ugniatamy.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C na ok. 45 minut. Po 20 minutach, włączyłam tylko pieczenie od dołu, żeby dobrze wypiec spód (ale to zależy od waszego piekarnika ;)). Chleb wyciągamy z piekarnika gdy po stuknięciu w niego będzie wydawał taki pusty odgłos.
Ten chleb w przeciwieństwie do drożdżowych lub tych na zakwasie robi się zdecydowanie szybciej, a jest jak dla mnie o wiele lepszy. Koniecznie MUSICIE go wypróbować, może wasze życia też zmieni ;) !
pyszny i pełnowartościowy!
OdpowiedzUsuńOj zdecydowanie, zaczynać dzień z takim chlebem to dopiero dobry początek dnia ;)
UsuńWygląda pyszne! :) Uwielbiam domowy chleb ;)
OdpowiedzUsuńTaki jest najlepszy ;)
UsuńKasza manna jest produktem glutenowym. Owies jest dość kontrowersyjny, posiada gluten ale w małych ilościach, najlepiej go jednak unikać.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, dopiero teraz zauważyłam, że z rozpędu napisałam o kaszce a nie bezglutenowej bułce tartej ;)
UsuńA płatki owsiane można kupić specjalne, bezglutenowe :)
Wygląda idealnie! Dzisiaj się biorę za pieczenie :)
OdpowiedzUsuń