24 sierpnia 2014

Pszenno-żytni chleb drożdżowy z otrębami żytnymi

Czymże byłaby niedziela bez świeżego chleba ? Tym razem dość klasyczny chleb drożdżowy jednak z bardzo dużą ilością otrębów, wyszedł przepysznie. Nadaje się zarówno do słodkich past i powideł ale dobrze smakował będzie też z bardziej wytrawnymi pastami.




Pszenno-żytni chleb drożdżowy z otrębami żytnymi
Składniki:
  • 40 g drożdży
  • 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 200 g mąki żytniej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g otrębów żytnich
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna czarnuszki i nasiona słonecznika do posypania na wierzchu
Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki, cukier. Zalewamy wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte czystą ścierką na ok. 30 minut - aż wyrosną.

Mąki mieszamy z otrębami, płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika i solą, dodajemy wyrośnięte drożdże i urabiamy ciasto. Odstawiamy przykryte czystą ścierką, w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Formę natłuszczamy olejem, wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, posypujemy delikatnie ziarnami czarnuszki, nasionami słonecznika i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Przed włożeniem do piekarnika polewamy delikatnie wodą.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C. 20 minut pieczemy w 220°C, następnie przełączamy na pieczenie od spodu i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut. Jeśli wierzch będzie się za mocno spiekał możemy przykryć go papierem do pieczenia. Gdy chleb przejdzie test "suchego patyczka" oraz będzie wyraźnie odchodził od brzegów formy wyłączamy piec i lekko go uchylamy, jednak nie wyciągamy chleba i pozwalamy mu dobrze wystygnąć. Po ok. 2 godzinach wyciągamy go z formy i zostawiamy do dalszego stygnięcia.


4 komentarze :