Pomimo tego, że na ogrodzie mam tylko jeden krzak czarnej porzeczki, to muszę przyznać, że "cierpię" na coś w rodzaju nadmiaru jej owoców więc kombinuję w jaki sposób by tu można je wykorzystać.
Dzisiejsza propozycja sprawdzi się nie tylko jako pyszny i zdrowy deser, ale również jako pełnowartościowe śniadanie.
Ryżowe babeczki z czarną porzeczką
Składniki:(8 małych babeczek)
- 100 g ryżu
- 125 g czarnej porzeczki
- 50 g orzeszków ziemnych
- 25 g płatków owsianych
- 2 szklanki mleka sojowego
Przygotowanie:
Czarną porzeczkę dokładnie myjemy i obieramy z szypułek.
Mleko podgrzewamy w garnku, wsypujemy ryż, i gotujemy go do miękkości - tak długo aż wchłonie całe mleko (ok. 20 minut). Podczas gotowania, a szczególnie pod koniec trzeba cały czas mieszać. Pod koniec gotowania dodajemy płatki owsiane i jeszcze chwilę gotujemy. Dokładamy orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy. Ściągamy ryż z ognia, dodajemy czarną porzeczkę i ostrożnie wszystko razem mieszamy.
Jeszcze ciepłą masę przekładamy do foremek i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut do wystygnięcia.
Jeśli lubicie bardziej słodsze wersje to polecam podawać to z jakimś słodkim syropem, np. klonowym jak to zrobił mój tata. Będzie zdecydowanie zdrowsze niż gdyby dodawać cukier.
Najlepiej zrobić je wieczorem i zostawić w lodówce do rana. Będą jeszcze lepsze ! W smaku odrobinę jak lody lub inne "śmietankowe" łakocie, a nadal zdrowe :)
Wyglądają cudnie ;))
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuńte babeczki są świetne! dobry pomysł na deser, ale i śniadanie - lubię takie puddingi :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo, z różnymi owocami lub orzechami ;)
UsuńTeż chciałabym sobie tak pocierpieć ;-)
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić na śniadanie :D
OdpowiedzUsuń