Odkąd odkryłam, smak chleba pieczonego w domu coraz rzadziej kupuję gotowe. Domowy chleb możecie modyfikować według swoich upodobań. Ja tym razem nie dodawałam do niego żadnych nasion lub pestek. Wybrałam wersję najprostszą, ze zwykłymi płatkami owsiane, które nadały mu bardzo przyjemny posmak.
Chleb żytnio-orkiszowy z płatkami owsianymi
Składniki:(mały bochenek)
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 ml ciepłej wody
- 100 g mąki żytniej
- 150 g mąki orkiszowej
- 125 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy mąkę pszenną, cukier. Dolewamy ciepłą wodę, mieszamy i odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 30 minut - aż wyrosną.
Mieszamy mąki z płatkami owsianymi, czarnuszką i solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże i urabiamy ciasto. Odstawiamy je w misce przykryte czystą ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Do miski z masą dodajemy odrobinę wody i z mokrego ciasta formujemy bochenek chleba, posypujemy go mąką pszenną pełnoziarnistą i kładziemy go na blachę. Ponownie odstawiamy go do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C. 20 minut pieczemy w 220°C, następnie, przełączamy na pieczenie od spodu i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut. Jeśli wierzch pomimo tego będzie się za mocno spiekał możemy przykryć go papierem do pieczenia. (Dobór trybów i sposobu pieczenia w znacznym stopniu zależy od waszego piekarnia więc musicie wziąć to pod uwagę ;) ). Gdy chleb przejdzie test "suchego patyczka" wyłączamy piec i lekko uchylamy drzwiczki, jednak nie wyciągamy chleba i pozwalamy mu dobrze wystygnąć. Następnie jeśli mamy taką możliwość to studzimy na kratce.
Dzięki tak dużej ilości płatków owsianych chleb ma ciekawy posmak, a do tego bardziej zbitą konsystencję, co ja akurat bardzo lubię :)
Dzięki tak dużej ilości płatków owsianych chleb ma ciekawy posmak, a do tego bardziej zbitą konsystencję, co ja akurat bardzo lubię :)
Kiedyś piekłam sporo chleba, też lubiłam dodawać do niego płatki owsiane :) Muszę do tego wrócić, chociaż teraz niestety mam dostęp do trochę felernego piekarnika :(
OdpowiedzUsuńMój piekarnik jest starszy ode mnie i czasem też "żyje własnym życiem". Mam jednak na to dość skuteczny sposób. Wsadzam chleb do środka i liczę na cud, jak widać czasem się udaje ;D
UsuńMarzy mi się maszyna do chleba, ale to wydatek nie na moją studencką kieszeń :/
zdecydowanie muszę zacząć piec znowu domowe chleby! niezastąpione :)
OdpowiedzUsuńzamieniłabym tylko drożdże na zakwas, reszta pyszne samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale sycący :)
OdpowiedzUsuń