25 września 2014

Indyjska potrawka z tofu i masłem orzechowym

Dzisiejszy dzień jest tak zimny, że rozgrzewający obiad w indyjskim stylu będzie jak znalazł. Jest pysznie, zdrowo, aromatycznie a do tego w słonecznych, pozytywnych kolorach. Właśnie za to wszystko uwielbiam kuchnię indyjską.




Indyjska potrawka z tofu i masłem orzechowym
Składniki:
(3 porcje)
  • 1 kostka tofu marynowanego (180 g)
  • 1 puszka (400 g) pomidorów bez skóry w sosie własnym (pelati)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • 1/2 szklanki wody
  • przyprawy:
    • 1/2 łyżeczki białej soli himalajskiej
    • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki curry
    • 3/4 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    • szczypta chilli
    • szczypta kardamonu
    • 2-3 szczypty czarnego pieprzu
  • olej sezamowy
  • 200 g ryżu
Przygotowanie:

Tofu odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ponownie z zalewą.

Cebulę i czosnek obieramy a następnie bardzo drobno kroimy.

Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu i mieszamy z pozostałymi przyprawami.

Na dużej patelni rozgrzewamy ok. łyżki oleju sezamowego, gdy będzie gorący szklimy na nim cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy pomidory w zalewie i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając przez ok. 10-15 minut, tak długo aż zredukujemy nadmiar wody. Wtedy dodajemy tofu, masło z nerkowców i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut delikatnie lecz dokładnie mieszając. Następnie jeśli potrawka jest zbyt gęsta dolewamy wodę, przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze ok. 5 minut (uważając żeby nie "przeciągnąć", bo wtedy tofu może się zacząć rozpadać).


Zagotowujemy dwie szklanki wody, wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn.


Taka potrawka jest na prawdę sycąca, rozgrzewająca a jakby tego było mało to jeszcze zdrowa. Idealnie wnosi słońce do naszych domów, gdy za oknami jest go już coraz mniej, a i temperatury coraz niższe przypominają o nadchodzącej zimie.

3 komentarze :

  1. super, uwielbiam takie dania

    OdpowiedzUsuń
  2. to najlepsza potrawka jaką widziałam, mówię całkiem poważnie - jest genialna! zapisuje i koniecznie robię w pewne jesienne południe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super dobrane składniki, a jak pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń