Lubię faszerowane warzywa bo ich przygotowanie jest błyskawiczne oraz bardzo proste a do tego smaki są pyszne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to nic straconego a wszystko co najlepsze ciągle przed wami ;)
Zapiekana cukinia faszerowana marchewkowym makaronem
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 duże cukinie
- 1 duża, długa marchew
- 100 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 małych pomidorków
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- sól morska
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sos sojowy
- olej sezamowy
Przygotowanie:
Cukinię przekrawamy wzdłuż na połówki i drążymy. Wyciągnięty miąższ z cukinii kroimy w kostkę Połówki cukinii posypujemy solą i pieprzem a następnie zostawiamy na kilkanaście minut, żeby puściły nadmiar wody.
Marchew dokładnie myjemy, obieramy a następnie obieraczką Julienne obieramy na cieniutkie, makaronowe paski.
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i przeduszamy przez praskę
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Pomidorki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, np na 4 lub 8 kawałków.
Cienką warstwę oleju sezamowego rozgrzewamy w rondelku, szklimy na nim cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy pieczarki, doprawiamy odrobiną sosu sojowego, pieprzu ziołowego i dusimy na małym ogniu. Gdy puszczą wodę dodajemy paprykę doprawiamy słodką papryką i dusimy ok. 5 minut. Jako kolejne dodajemy cukinię, pomidory, przyprawiamy pieprzem cytrynowym, bazylią, rozmarynem i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy marchewkę, dodajemy szczyptę ostrej papryki, dokładnie wszystko mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowy farsz odstawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
Piec rozgrzewamy do 175°C.
Z połówek papryki odlewamy nadmiar wody, jeśli taki się pojawi a następnie nakładamy przestudzony farsz i ubijamy go widelcem. Nafaszerowane cukinie zawijamy folią spożywczą (błyszczącą stroną do wewnątrz) i układamy na blasze. Pieczemy przez ok. 30 minut.
Przygotowanie tych cukinii jest bardzo proste i szybkie, dlatego jeśli nie macie dużo czasu na obiad polecam takie prawie "jednogarnkowe" potrawy ;)
Wygląda przepysznie. Muszę skorzystać z przepisu, bo mi faszerowana cukinia niestety nie wychodzi smaczna :(
OdpowiedzUsuń