02 września 2014

Zapiekana cukinia faszerowana marchewkowym makaronem

Lubię faszerowane warzywa bo ich przygotowanie jest błyskawiczne oraz bardzo proste a do tego smaki są pyszne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to nic straconego a wszystko co najlepsze ciągle przed wami ;)




Zapiekana cukinia faszerowana marchewkowym makaronem

Składniki:
(na 2 porcje)
  • 2 duże cukinie
  • 1 duża, długa marchew
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 małych pomidorków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
Przygotowanie:

Cukinię przekrawamy wzdłuż na połówki i drążymy. Wyciągnięty miąższ z cukinii kroimy w kostkę Połówki cukinii posypujemy solą i pieprzem a następnie zostawiamy na kilkanaście minut, żeby puściły nadmiar wody.

Marchew dokładnie myjemy, obieramy a następnie obieraczką Julienne obieramy na cieniutkie, makaronowe paski.

Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 

Czosnek obieramy i przeduszamy przez praskę

Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. 

Pomidorki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, np na 4 lub 8 kawałków.

Cienką warstwę oleju sezamowego rozgrzewamy w rondelku, szklimy na nim cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy pieczarki, doprawiamy odrobiną sosu sojowego, pieprzu ziołowego i dusimy na małym ogniu. Gdy puszczą wodę dodajemy paprykę doprawiamy słodką papryką i dusimy ok. 5 minut. Jako kolejne dodajemy cukinię, pomidory, przyprawiamy pieprzem cytrynowym, bazylią, rozmarynem i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy marchewkę, dodajemy szczyptę ostrej papryki, dokładnie wszystko mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowy farsz odstawiamy na kilka minut do wystygnięcia.

Piec rozgrzewamy do 175°C.

Z połówek papryki odlewamy nadmiar wody, jeśli taki się pojawi a następnie nakładamy przestudzony farsz i ubijamy go widelcem. Nafaszerowane cukinie zawijamy folią spożywczą (błyszczącą stroną do wewnątrz) i układamy na blasze. Pieczemy przez ok. 30 minut.


Przygotowanie tych cukinii jest bardzo proste i szybkie, dlatego jeśli nie macie dużo czasu na obiad polecam takie prawie "jednogarnkowe" potrawy ;)

1 komentarz :

  1. Wygląda przepysznie. Muszę skorzystać z przepisu, bo mi faszerowana cukinia niestety nie wychodzi smaczna :(

    OdpowiedzUsuń