Dzisiaj pierwszy raz w życiu spróbowałam musztardy w tej wersji i muszę wam powiedzieć, że jest na prawdę dobra. Wzmacnia aromat chleba żytniego i idealnie komponuje się z jego smakiem. Jak normalnie jest ona dla mnie nie do przełknięcia tak w chlebie jest świetnym dodatkiem. Aromat musztardy idealnie zgrywa się z typowym, ciężkim żytnim chlebem.
Musztardowy chleb żytni
Składniki:(1 mały bochenek)
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki
- 250 g mąki żytniej razowej
- 30 g nasion słonecznika
- 40 g nasion siemienia
- 75 g musztardy
- 1/2 łyżeczka soli
- 150 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukier. Zaewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 30 minut - aż wyrosną.
Mieszamy mąkę z nasionami i solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże, musztardę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia w misce przykryte czystą ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
Keksówkę natłuszczamy olejem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę na chleb, polewamy ją delikatnie wodą, ponownie odstawiamy go do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C. 20 minut pieczemy w 220°C, następnie, przełączamy na pieczenie od spodu i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut. Jeśli wierzch pomimo tego będzie się za mocno spiekał możemy przykryć go papierem do pieczenia. (Dobór trybów i sposobu pieczenia w znacznym stopniu zależy od waszego piekarnia więc musicie wziąć to pod uwagę ;) ). Gdy chleb przejdzie test "suchego patyczka" oraz będzie odchodził od brzegów formy wyłączamy piec i lekko uchylamy drzwiczki, jednak nie wyciągamy chleba i pozwalamy mu dwystygnąć. Po ok. 2 godzinach wyciągamy go z formy i odstawiamy do dalszego stygnięcia (najlepiej na kratce).
fajny pomysł, takiego chlebka jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń