19 października 2014

Musztardowy chleb żytni

Dzisiaj pierwszy raz w życiu spróbowałam musztardy w tej wersji i muszę wam powiedzieć, że jest na prawdę dobra. Wzmacnia aromat chleba żytniego i idealnie komponuje się z jego smakiem. Jak normalnie jest ona dla mnie nie do przełknięcia tak w chlebie jest świetnym dodatkiem. Aromat musztardy idealnie zgrywa się z typowym, ciężkim żytnim chlebem.




Musztardowy chleb żytni
Składniki:
(1 mały bochenek)
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 30 g nasion słonecznika
  • 40 g nasion siemienia
  • 75 g musztardy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłej wody
Przygotowanie:


Do miseczki przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukier. Zaewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 30 minut - aż wyrosną.

Mieszamy mąkę z nasionami i solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże, musztardę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia w misce przykryte czystą ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.

Keksówkę natłuszczamy olejem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę na chleb, polewamy ją delikatnie wodą, ponownie odstawiamy go do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C. 20 minut pieczemy w 220°C, następnie, przełączamy na pieczenie od spodu i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut. Jeśli wierzch pomimo tego będzie się za mocno spiekał możemy przykryć go papierem do pieczenia. (Dobór trybów i sposobu pieczenia w znacznym stopniu zależy od waszego piekarnia więc musicie wziąć to pod uwagę ;) ). Gdy chleb przejdzie test "suchego patyczka" oraz będzie odchodził od brzegów formy wyłączamy piec i lekko uchylamy drzwiczki, jednak nie wyciągamy chleba i pozwalamy mu dwystygnąć. Po ok. 2 godzinach wyciągamy go z formy i odstawiamy do dalszego stygnięcia (najlepiej na kratce).


1 komentarz :