W moim domu stopniowo zwiększa się ilość spożywanej kaszy co bardzo mnie cieszy. Jest zdrowa, pyszna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego. Jemy kaszę jako dodatek do zup, kotlety, placuszki w sałatkach. Teraz przyszła także pora na zapieczenie jej z warzywami. Ciężko o inne tak aromatyczne i rozgrzewające danie a przy tym proste do wykonania.
Zapiekana kasza perłowa z pikantną marchewką
Składniki:(2 porcje)
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 3 marchewki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy (ja użyłam oliwy od suszonych pomidorów)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pieprz czarny (do smaku)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy do miękkości (tj. ok. 20 minut).
Marchew obieramy a następnie kroimy na drobne paski.
Cebulę kroimy w piórko
Pomidory (wybieramy takie mięsiste, zbite) kroimy w plasterki.
Do kaszy dodajemy jedną łyżkę oliwy, przyprawy, marchewkę, cebulę, pomidora i dokładnie lecz dlikatnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy równomiernie łyżką oliwy. Przesypujemy do niego kaszę i pieczemy w 175°C przez ok. 25-30 minut. Po ok. 20 minutach przykrywamy danie folią aluminiową i zapiekamy dalej.
Muszę przyznać, że mam słabość do wszelakich zapiekanek i tego typu dań. Robi się je szybko i łatwo a smak jest cudowny. Ponadto łatwo takie dania modyfikować do swoich potrzeb i gustów przez dobór przypraw lub dodatków.
Na zimniejszą porę roku gorąca, zapieczona kasza w słonecznych kolorach będzie idealna i wniesie trochę życia i lata do waszego domu ;)
genialne danie! a myślę, że użycie oliwy z suszonych pomidorów też zrobiło swoje i dodało smaku :)
OdpowiedzUsuńkasza zawsze i wszędzie - takie podejście lubię :D moje smaki, przepyszne danie! :)
OdpowiedzUsuń