Lubię domowej roboty pasty kanapkowe na bazie fasolki ponieważ bardzo łatwo się je przygotowuje a do tego są przepyszne. Tym razem połączyłam dwa z moich ulubionych składników - buraki i fasolkę.
Pasta kanapkowa z buraków i fasolki
Składniki:(3 małe słoiczki)
- 5 małych buraków (500g)
- 2 puszki białej fasolki (po odcedzeniu 480 g)
- szczypta pieprzu białego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C, pieczemy przez ok. 40 minut - aż będą miękkie. Następnie wyciągamy i gdy wystygną obieramy je.
Fasolkę odcedzamy i blendujemy z burakami aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy i bardzo dokładnie mieszamy.
też lubię takie pasty, są bardzo smaczne, zdrowe i przydatne jeśli chodzi o szkolne kanapki...zresztą nie tylko! :)
OdpowiedzUsuń