Jesienią warto wprowadzać do swojej kuchni jak najwięcej kolorów, smaków i aromatów, żeby nie dać się nudzie i coraz krótszym dniom. Robienie tego okazuje się bardzo proste nawet przy wypieku chleba.
Zakręcony chleb pomidorowo-bazyliowy
Składniki:(na 1 bochenek)
- 25 g drożdży
- 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej razowej
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 natka pietruszki
- duża garść liści bazylii
Przygotowanie:
Drożdże, cukier łyżkę mąki i ciepłą wodę łączymy razem w miseczce i odstawiamy na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę łączymy z solą, dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, przez ok. 10 minut wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na połowy, do jednej dodajemy koncentrat pomidorowy urabiamy. Polewamy ciepłą wodą i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Do drugiej połowy dodajemy posiekaną pietruszkę i bazylię, urabiamy, polewamy wodą i także odstawiamy do wyrośnięcia.
Stolnicę posypujemy mąką i każdą porcję wałkujemy na prostokątny kawałek. Każdy fragment smarujemy delikatnie wodą z jednej strony. Składamy je tymi mokrymi stronami, ponownie nawilżamy, ale już tylko z jednej strony i zwijamy jak makowca (tak żeby część bazyliowa była na zewnątrz). Brzegi staramy się zalepić. Zawinięty chleb odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 20 minut, po tym czasie przykrywamy papierem lub włączamy pieczenie od spodu i pieczemy przez kolejne ok. 40 minut (aż przejdzie test "suchego patyczka").
Pozwalamy mu wystygnąć, najlepiej przez całą dobę. Obiecuję, że jego aromat i smak w pełni zrekompensują to czekanie ;)
bazylia i pomidory to jedno z najlepszych połączeń, dlatego ten chleb musi smakować świetnie - bardzo podoba mi się Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuń